Himmelein

Goals

Renovate this unique and historic residence, a former government hospital circa 1867, into a living theatre for the quiet celebration of its owners' love of fine art, gourmet cooking and retirement. All upgrades, due to the structure's history and confines on the lot, must be within existing exterior walls.

Solution & Design

All designs use existing space and maximize natural light. A unique feature is the inclusion of glass walls to convert a screened porch into a bright and comfortable sitting room. Design of fireplace mantles and surrounds add architectural interest to living and dining rooms. Archways between rooms create the illusion of more space. Two layers of wood were removed to expose the original floor planks. The entire kitchen was reconfigured. A wall separating it from the family room was opened to include an archway and countertop to facilitate entertaining. A 2007 Chrysalis Award winner for remodeling excellence, the renovated home reflects its owner's personalities while maintaining its historic character.